Opettajan opas sisäisen turvallisuuden peliin – mitä peliprojekti opetti dadoille?

Dadamedia sai viime vuoden lopussa mahdollisuuden hypätä mukaan mielenkiintoiseen peliprojektiin, jonka lopputulos on nyt julkaistu. Tässä projektissa kolme dadamedialaista, Anniina, Suvi ja Isabella, pääsivät käyttämään monia taitojaan ja oppivat paljon uutta. 

kai mykkänen
Sisäministeri Kai Mykkänen avasi STOP-pelin julkaisutilaisuuden Saarnilaakson koululla Espoossa.

Sisäministeriön tuottaman Sisäisen turvallisuuden opetuspelin (STOP-peli) idea kumpusi alun perin tarpeesta tuottaa nuorille uudenlaista turvallisuusmateriaalia. Toteutusmuodoksi oli valittu nettiselaimessa toimiva korttipeli, jonka tavoitteena on lisätä oppilaiden tietämystä sisäisestä turvallisuudesta sekä antaa valmiuksia toimia hankalissa turvallisuuteen liittyvissä tilanteissa. Peli on yksinpeli, jossa pelaaja valitsee ratkaisuvaihtoehdon kortin kuvaamaan tilanteeseen.

Me dadamedialaiset astuimme kuvaan mukaan, kun pelin toiminnallisuudet olivat valmiit sekä sisällöt ja kuvituksetkin jo pitkällä. Aluksi tuntuikin haastavalta liittyä projektiin, jossa moni asia oli jo lukkoon lyöty. Pelin kokonaisuuden ja toimintalogiikan hahmottaminen vei meiltä hetken, mutta pian pääsimme vauhtiin omassa työskentelyssämme.

Toimeksiantomme koski peliin liittyvän opettajan oppaan tuottamista. Pelin opetuskäyttöä ei oltu vielä mietitty, joten sen suhteen pääsimme aloittamaan työn puhtaalta pöydältä. Opettajan opas kytkee pelin teemat perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sekä tarjoaa opettajalle keskustelukysymyksiä pelitilanteen purkamiseen ja jatkotehtäviä luokkatilanteeseen. Opettajan oppaan tekemisessä meitä haastoi se, että alun perin peliä ei oltu tarkoitettu luokkahuoneessa pelattavaksi, tai ainakaan sitä ei oltu ajateltu purettavaksi opettajan johdolla.

Olimme myöntäneet sisäministeriölle jo ennen toimeksiannon vastaanottamista, että sisäisen turvallisuuden teemat eivät ole sisällöllistä ydinosaamistamme, lukuun ottamatta sosiaaliseen mediaan liittyvää turvallisuutta. Meillä on kuitenkin kokemusta useiden erilaisten mediakasvatusaiheisten opettajan oppaiden ja oppimateriaalien laatimisesta sekä nuorten parissa työskentelystä, joten tilaajan ja meidän osaamisemme täydensivät hyvin toisiaan. Syvensimme projektin aikana toki myös omaa osaamistamme sisäisestä turvallisuudesta lukemalla aiheeseen liittyviä tuoreita selvityksiä ja strategioita. Työstimme Dadamedian kolmen hengen minitiimissä opettajan oppaan sisältöjä yhdessä ja kirkastimme niitä osumaan tarkasti opetussuunnitelman tavoitteisiin. Kimppatyöskentely Dada-porukassa oli erittäin hedelmällistä – juuri tällaista osuuskuntatyöskentely parhaimmillaan on!

Itse peli on omalla tavallaan varsin haastava. Se sisältää vaikeita tilanteita, teemoja ja asioita, joihin ei ole yksiselitteisiä oikeita tai vääriä vastauksia. Pelin sisällöt saattavat nostaa oppilaan mieleen omia kokemuksia, joista on tärkeää päästä puhumaan pelaamisen jälkeen. Loimme opettajan materiaalin sillä näkökulmalla, että opettajajohtoisessa purkutilanteessa nuori kokee voimaantumista: hän on pystynyt tekemään ratkaisuja haastavissa tilanteissa.

Saimme lisäksi kommentoida pelin sisältöjä ja ideoida pelin sosiaaliseen mediaan liittyviä kortteja. Sisäministeriön projektitiimi otti ideamme ilolla vastaan, vaikka ihan kaikki kehitysehdotuksemme eivät päätyneetkään lopulliseen peliin. Pääsimme vaikuttamaan vielä loppumetreillä myös pelikorttien kuvitusvalintoihin. Kuvilla kun on suuri merkitys siihen, mitä peli viestii esimerkiksi yhdenvertaisuudesta sekä aikuisten roolista lasten ja nuorten maailmassa.

Omanlaisensa oppimiskokemus oli työskennellä pelifirman kanssa tiiviissä yhteistyössä ja nähdä, miten yksikin pieneltä tuntuva ratkaisu voi muuttaa pelikokemusta. Opimme paljon siitä, miten tämän tyyppisiä pelejä tehdään ja suunnitellaan, ja millaiset valinnat vaikuttavat pelin pelattavuuteen.

Tutustu sisäisen turvallisuuden opetuspeliin osoitteessa www.arjenturvallisuus.fi

Lataa opettajan opas pdf:nä osoitteesta https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/160693

Teksti: Anniina Lundvall & Suvi Tuominen

 

stop-peli
Ministeri Mykkänen pääsi myös pelaamaan peliä nuorten kanssa julkaisutilaisuudessa.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s